Monday, February 3, 2014

Petikan Daripada "Dia....Aku Punya" - Izma Qaheira“Good morning, Encik Fakhri. You cari I?” Gee menegur ramah. Dia berdiri sambil menghadiahkan senyuman manis kepada Fakhri.


“Dah berapa lama kerja di sini? Ini baru pertama kali you isi borang cutIi? Kenapa tak lengkap?”

Fakhri menolak kertas berwarna hijau yang dipegang tadi kepada Gee.

“Kan I tulis tu. Balik kampung,” bidas Gee.

“Balik kampung untuk apa? Beraya? Kucing meninggal? Itik beranak? Tulis dengan lengkap. Bukan macam budak sekolah rendah!”

Fakhri merenung tajam. Dia sedang berlawan dengan galau hatinya. Wajah Gee direnung sepuas hati. Wajah itu memang tidak memerlukan mekap tebal. Kecantikan semulajadinya menanggam mata Fakhri agar terus melekat kepadanya, terutamanya pada lesung pipit yang menghiasi pipi gebu gadis itu. Ulas-ulas bibirnya yang kecil melengkapkan lagi kecomelan rupa parasnya dan membuatkan tidur Fakhri agak terganggu kebelakangan ini.

“Bos!”
Fakhri tersentak. Dia berdehem.

“Apa you cakap tadi?” Fakhri buat muka selamba.
“Ada majlis perkahwinan di kampung.” Gee menjawab pendek. Dia masih berdiri mengadap lelaki itu.

“Hah! Boleh pun jawab. Kenapa tak tulis di dalam borang tu?” soal Fakhri sebelum dia berhenti sebentar untuk mengambil nafas. “Sebelum bercuti,
selesaikan semua kerja. Jangan menyusahkan orang lain yang akan gantikan you nanti. Macam dah tak ada hari lain nak bercuti. Shauki cuti, you pun sibuk nak cuti juga. Keluar sekarang!” arahnya sedikit keras. Tanpa
bantahan, Gee memusingkan badan untuk keluar dari bilik Fakhri.

“Gee!”
Gadis itu menoleh. “Yes?”
“Selamat pengantin baru.”

Gee merenung Fakhri. Sengaja dia menguntum senyuman manis buat majikannya itu. Pintu ditutup perlahan. Gee meninggalkan Fakhri yang sedang berperang dengan rasa hati sendiri.

0 comments:

Post a Comment